Pszicholiget

Hűsítő a léleknek.

2020. júl 05.

Mutasd a kötődési stílusod, megmondom, ki vagy!

írta: Pszicholiget
Mutasd a kötődési stílusod, megmondom, ki vagy!

Emberi természetünk talán legalapvetőbb jellegzetessége, hogy vágyunk a meghitt, biztonságot nyújtó kapcsolatra egy számunkra fontos személlyel, vagyis kötődni akarunk. Életünk korai szakaszában ez a személy alapvetően az anya, illetve az elsődleges gondozó, felnőtt korunkban pedig a tartós párkapcsolatban éljük meg ezt a fajta kapcsolódást. Szerencsés esetben. Kötődési stílusunk ugyanis nem minden esetben segíti a meghitt, intim kapcsolatok kialakítását.

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés szerelem párkapcsolat kötődés elárasztott elutasító anya gyerek kapcsolat biztonságos kötődés kötődési stílus bizonytalan kötődés felnőttkori kötődés félelemteli szorongó elkerülő szorongó ellenálló

2020. máj 12.

Ki a hibás?

írta: Pszicholiget
Ki a hibás?

Az utóbbi időben számos olyan kliens jelent meg a praxisomban, akik nehezen tudják feldolgozni a párkapcsolatuk, házasságuk felbomlását, és ebben kérnek segítséget. A tanácsadási folyamat egy pontján szinte biztos, hogy elhangzik a kérés vagy inkább kétségbeesett felszólítás: Mondja meg, Márta, ki volt a hibás?

...

Tovább Szólj hozzá

szerelem párkapcsolat házasság válás veszteség

2020. ápr 02.

Így küzdj meg a krízissel!

írta: Pszicholiget
Így küzdj meg a krízissel!

A koronavírus okozta világméretű krízis igencsak próbára tesz mindannyiunkat, hiszen nap mint nap olyan szituációkkal szembesülünk, amikkel eddig nem feltétlenül találkoztunk, és a megszokott megoldási módjaink nem biztos, hogy jól működnek. Hogyan tudjuk megtalálni az egyensúlyunkat ebben az új helyzetben és hogyan tudunk megerősödve, gazdagabb megküzdési eszköztárral kikerülni belőle?

...

Tovább Szólj hozzá

megküzdés járvány krízis reziliencia katasztrófahelyzet kognitív torzítások elhárító mechanizmusok énvédő mechanizmusok koronavírus covid-19

2018. sze 10.

Mozaikcsalád-mítoszok

írta: Pszicholiget
Mozaikcsalád-mítoszok

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Magyarországon mintegy 150 ezer mozaikcsalád él. Egy idén indult nagyszabású KSH-kutatás első eredményei szerint pedig harmadik gyerek születésekor 37 százalék az esélye annak, hogy legalább egy fél- vagy nem vérszerinti testvére lesz. Mindez azt jelzi, hogy a mozaikcsalád egyre elterjedtebb forma. Ennek ellenére számos bizonytalanság, szorongás és tévhit kapcsolódik ehhez a családi rendszerhez nemcsak a kívülállók részéről, hanem a benne élő családtagok felől is. Ebben a bejegyzésben azokat a mítoszokat, vagy ha úgy tetszik, irreális elvárásokat gyűjtöm egybe, melyekkel a mozaikcsaládok tagjai közelítenek a szerveződő vagy frissen alakult rendszerhez – nem kis mértékben megnehezítve ezzel ...

Tovább Szólj hozzá

család gyereknevelés mozaikcsalád patchwork család szülői szerep

2018. feb 23.

Nevelj lassan!

írta: Pszicholiget
Nevelj lassan!

„Ha a mesében a sárkányt kell legyőznie a hősnek, akkor a valóságban az egyik legfélelmetesebb ellenség, amivel nap mint nap meg kell küzdenünk, a figyelmetlenség és a sietség szörnye.” – írja Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvében. Ezen a talajon alakult ki a slow mozgalom, ami a lassú, tartalmas élet fontosságát hirdeti a rohanás és a meg nem élt pillanatok alternatívájaként. A mozgalom ma már számos életterületet lefed, egyik legizgalmasabb a slow parenting, ami a lassú nevelést és az egyszerűbb gyerekkort tűzte zászlajára.

...

Tovább Szólj hozzá

család gyerek gyereknevelés slow parenting

2017. aug 13.

Bocsáss meg!

írta: Pszicholiget
Bocsáss meg!

„A gyűlölet sokkal kimerítőbb. Hiszen megbocsátani csak egyszer kell, haragudni viszont minden áldott nap, reggeltől estig. És mindvégig észben kell tartanod, hogy mi mindent szenvedtél el.” – írja M. L. Stedman, és ezzel össze is foglalja, hogy pszichés jóllétünk miért van szoros összefüggésben a megbocsátás képességével. A helyzet azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű, hiszen rendkívül nehéz elengedni a sérelmeket.

...

Tovább Szólj hozzá

depresszió stressz szorongás sérelem megbocsátás

2017. júl 31.

Klinikai esetek Westerosban

írta: Pszicholiget
Klinikai esetek Westerosban

A Trónok harca indulása óta a legnézettebb sorozatok között van. Nem meglepő ez, hiszen George R. R. Martin univerzuma bővelkedik nem várt fordulatokban és izgalmas karakterekben. Ez utóbbiak olyannyira izgalmasak, hogy pszichológiai szempontból is érdemes velük foglalkozni. Westerosban ugyanis nem ritka a mentális zavar. Mivel közeleg a tél, és várhatóan sokáig fog tartani, a szezonális depresszió szinte valamennyi szereplőnél diagnosztizálható, ám ennél jóval színesebb a paletta.

...

Tovább Szólj hozzá

film pszichopatológia game of thrones trónok harca pszichés zavar pszichés rendellenesség

2017. jún 05.

Majd bevonzom!

írta: Pszicholiget
Majd bevonzom!

Nagyon jól megfigyelhető, hogy egy elmélet népszerűvé válásával annak kulcsfogalmai egyre inkább beépülnek a köznyelvbe és a mindennapi társalgás bevett fordulataivá válnak. Ezzel együtt az eredeti gondolatrendszer is leegyszerűsödik, megfosztódik az árnyalataitól, mélységétől, és egy hétköznapibb, ha úgy tetszik, közhelyes verzió rögzül a köztudatban. Elég csak a freudi tudattalan fogalmára gondolni. Úgy látom, legújabban a vonzás törvénye fut be hasonló karriert, legalábbis egyre gyakrabban hallom klienseimtől a bevonzom kifejezést.

...

Tovább Szólj hozzá

vonzás törvénye vizualizáció

2017. ápr 14.

Mit olvasson a gyerek?

írta: Pszicholiget
Mit olvasson a gyerek?

Írásom első részében arról ejtettem szót, hogy miként lehet segíteni a gyerekeket abban, hogy megszeressék a könyveket és szívesen olvassanak. A folyamat sikeréhez azonban az is hozzájárul, hogy az életkoruknak megfelelő irodalommal találkozzanak, olyan szövegekkel, amik igazán megérintik őket.

...

Tovább Szólj hozzá

olvasás család gyerek gyereknevelés

2017. ápr 04.

Szólít a szörny

írta: Pszicholiget
Szólít a szörny

A 11 éves Conornak nehéz helyzettel kell megküzdenie: édesanyja súlyos rákbeteg, haldoklik, édesapja több ezer kilométerre él tőlük új családjával, testvére, barátja nincs, nagyanyjával pedig finoman szólva is kérdéses a viszonya. Vajon mit kezd a fájdalmával, félelmével, magányával és legfőképpen a dühével ebben a helyzetben? Ezt meséli el a Szólít a szörny című film őszintén, hitelesen, giccses közhelyek nélkül – és épp ezért megrendítően.

...

Tovább Szólj hozzá

film gyerek halál gyász gyereknevelés veszteség gyászfeldolgozás szólít a szörny

süti beállítások módosítása