2017. jan 02.

Légy jelen a pillanatban!

írta: Pszicholiget
Légy jelen a pillanatban!

„Láttam ma valakit a kávézóban. Nem volt nála sem okostelefon, sem laptop, sem tablet. Csak ült ott és a kávéját szürcsölte. Mint egy pszichopata.” A Facebookon terjedt ez a gondolat nemrégiben, és mint a legtöbb közösségi média bölcsesség, fontos dologra világít rá a maga sajátos eszközeivel: napjainkban valahogy nehezünkre esik az itt és mostban létezni.

dali.jpg

A multitasking ki nem mondott elvárás a 21. századi emberrel szemben, amit szinte természetessé tesznek mostanra nélkülözhetetlenné vált kütyüjeink. De nemcsak ez szakíthat ki a pillanatból: emberi mivoltunk kiváltsága, hogy tudatunk képes átívelni időn és téren, ahogy az is, hogy ítéletet tudunk alkotni az emberekről, dolgokról és történésekről. Hasznos képességek ezek, rengeteget köszönhet nekik az emberi kultúra, de megvan a hátrányuk is: elfelejtettünk igazán jelen lenni a pillanatban és megélni a puszta létezés örömét itt és most, értékelés, ítélkezés nélkül.

És mivel elfelejtettük, érdemes újra megtanulnunk, hiszen számos mentális és érzelmi problémát megelőzhetünk, orvosolhatunk ezzel a látásmóddal. Ez a belátás vezette Jon Kabat-Zinn-t, amikor a modern tudomány eredményeit és az ősi keleti bölcsességet elegyítve megalkotta a mindfulness módszerét. Nehéz olyan magyar megfelelőt találni ennek a szónak, ami pontosan visszaadja a jelentését, többféle próbálkozás után a tudatos jelenlét kezd elterjedni. A módszer lényege, hogy teljes figyelmünket a jelen pillanatra irányítjuk, és nyitottan, ítélkezésmentesen elfogadjuk azt, így mélyebben, tudatosabban megéljük. Mindez egyszerű, bárki számára elsajátítható meditációs technikákra épül. Elsősorban a stressz- és szorongáscsökkentés területén hatékony – erre a területre külön módszer, a Mindfulness Based Stress Reduction is született. A depresszió kezelésében is jól alkalmazható, leginkább ezt szolgálja a Mindfulness Based Cognitive Therapy. Ezenkívül hasznos lehet figyelmi problémák esetén, illetve fejleszti a nyitott, elfogadó attitűdöt és fokozza az általános jóllétet.

Ízelítőül álljon itt egy klasszikus gyakorlat a módszer kidolgozójától, Jon Kabat-Zinntől: Ez a gyakorlat arra irányul, hogy a szokásostól eltérő módon, sokkal alaposabban vizsgálj meg egy mazsolát. Először fogd a kezedbe és nézd meg tüzetesen. Forgasd körbe, vegyél észre rajta minden apró redőt, hullámot és fodrot. Figyeld meg a színeit, a fény és árnyék játékát a felületén. Most csukd be a szemed, és lassan tapogasd végig az ujjbegyeiddel. Érezd meg az összes barázdát és göröngyöt az ujjaid alatt. Ezután emeld az orrodhoz a mazsolát, és szívd be mélyen az illatát. Most pedig emeld a füledhez, és kicsit morzsolgasd meg ujjbegyeiddel (valószínűleg most csinálsz ilyesmit életedben először) – figyeld meg, hogy milyen hangot ad ki. Ezek után végre a szádba teheted – de még ne nyeld le! Először a nyelveddel is alaposan tapogasd végig az egész felületét, majd finoman harapj rá: érezd, hogy milyen az íze, az aromája. És most végre lenyelheted – figyeld meg, milyen utóízt hagy maga után.

 

Szerző:
Nagy Márta
tanácsadó szakpszichológus
pszicholiget@gmail.com
Szólj hozzá

mindfulness tudatos jelenlét jon kabat zinn