2017. jan 02.

Így gondolkodnak a sikeres emberek 2. rész

írta: Pszicholiget
Így gondolkodnak a sikeres emberek 2. rész

Carol Dweck, a Stanford Egyetem pszichológus professzora évtizedek óta kutatja a teljesítmény és a siker témáját, és arra a megállapításra jutott, hogy a siker elsősorban fejben dől el. Kétféle gondolkodásmódot különböztetett meg: a rögzült (fixed mindset) és a fejlődő (growth mindset) gondolkodásmódot. Írásom első részében bemutattam a kétféle gondolkodásmódot, most pedig arról ejtek szót, hogyan lehet megváltoztatni a rögzült gondolkodásmódot.

mindset2.jpg

A ’még nem’ ereje

Nem nehéz belátni, hogy a hagyományos oktatási rendszer leginkább a rögzült gondolkodásmódot támogatja. Elég csak elgondolkodni azon, hogy mit is jelent az elégtelen osztályzat. Azt üzeni, hogy nem vagy elég okos, nem vagy elég tehetséges ehhez a feladathoz. Egy ilyen üzenet pedig csak a legelszántabb diákokat ösztönzi nagyobb erőfeszítésre, a hibák kijavítására. Ebből a megfontolásból egy chicagói középiskolában az elégtelen helyett bevezették a még nem kategóriáját, ami ugrásszerű javulást eredményezett a diákok teljesítményében.

Ügyes vagy!

Ez a megfogalmazás szinte gépies dicséretté vált a szülők és pedagógusok körében, pedig ha jobban belegondolunk, épp a rögzült gondolkodásmód kialakulását támogatja. Nem a gyerek teljesítményét dicsérjük ugyanis vele, hanem a képességeit. Sokkal produktívabb hát, ha az erőfeszítést, az odafigyelést, a stratégiát vagy a kitartást ismerjük el. Érdemes akkor is kiemelni a pozitív elemeket, ha maga a folyamat sikertelenül zárult. Kudarc esetén is hasznos lehet, ha a még nem, illetve a még szavakat használjuk, hiszen ez pozitív jövőbeli perspektívát jelent és további erőfeszítésre ösztönöz.

Lépj ki a komfortzónádból!

Egy kutatásban a résztvevő gyerekeknek megtanították, hogy minden alkalommal, amikor kimozdulnak a komfortzónájukból, hogy valami új és nagyszerű dolgot hozzanak létre, az agysejtjeik közt új és erősebb kapcsolatok jönnek létre, vagyis idővel egyre okosabbak lehetnek. A gyerekek jegyei ezután elkezdtek javulni, és látható volt, hogy több energiát fordítanak a tanulásra. Megváltozott ugyanis az erőfeszítés és a nehézség értelmezése: korábban ezek miatt butának érezték magukat, míg most épp ezek segítenek nekik, hogy okosabbá váljanak.

agylabirintus.jpg

Fejlődés felnőttkorban

Felnőttkorban sem megvalósíthatatlan vállalkozás a rögzült gondolkodásmód átalakítása egy négylépéses program segítségével.

1. lépés: Halld meg a rögzült gondolkodásmódod hangját!

Ha egy kihívással találod szemben magad, az a bizonyos hang azt fogja mondani: Biztos vagy benne, hogy képes vagy megcsinálni? Lehet, hogy nincs hozzá elég tehetséged. Ha nem próbálod meg, megvédheted magad és megőrizheted a méltóságod. Ha vesztésre állsz, ilyesmiket mond: Gyerekjáték lett volna, ha igazán tehetséges vagy. Látod, én megmondtam, hogy kockázatos. Most aztán mindenki látni fogja, hogy mekkora vesztes vagy. Még nincs késő visszakozni, találj valami kifogást és próbáld visszanyerni a méltóságod! Ha kritikákkal szembesülsz, ilyeneket hallhatsz tőle: Nem a te hibád, a körülmények tehetnek róla vagy valaki más. Igazán dühös lehetsz arra, akitől a negatív visszajelzést kaptad! Mit képzel ez magáról? Ha konstruktív kritikát kapsz, akkor is csak azt hallod belőle: Igazán csalódtam benned. Azt hittem, jó képességű ember vagy, de már látom, hogy nem.

2. lépés: Ismerd fel, hogy van választásod!

Ha rögzült gondolkodásmóddal rendelkezel, számodra a nehézség, a kudarc és a kritika azt jelzi, hogy a képességeid vagy a tehetséged nem elégséges. Ha viszont fejlődő gondolkodásmóddal tekintesz ezekre, akkor azt fogják jelezni számodra, hogy újra kell gondolnod a stratégiádat és növelni az erőfeszítést. A te döntésed, hogy melyiket választod. Épp ezért, amikor kihívásokkal, nehézségekkel és kritikákkal szembesülsz, halld meg a rögzült gondolkodásmódod hangját, és mondj ellent neki a fejlődő gondolkodásmód hangján!

3. lépés: Mondj ellent a fejlődő gondolkodásmód hangján!

Ez a belső párbeszéd segíthet elmozdulni a fejlődés irányába:

  • Biztos vagy benne, hogy képes vagy rá? Meglehet, nincs hozzá elég tehetséged – mondja a rögzült  gondolkodásmód.
  • Nem vagyok biztos benne, hogy képes vagyok rá, de úgy gondolom, hogy idő és erőfeszítés kérdése, hogy megtanuljam – válaszolja a fejlődő gondolkodásmód.
  • Mi van, ha hibázol? Biztosan hibázni fogsz!
  • A legtöbb sikeres ember követett el hibákat az útja során.
  • Ha nem próbálod meg, megvédheted magad és megőrizheted a méltóságod.
  • Ha nem próbálom meg, az egyenlő a hibázással. Hol van abban a méltóság?
  • Gyerekjáték lett volna, ha elég tehetséges vagy.
  • Ez annyira szánalmas! A kosárlabda nem mindig ment könnyen Michael Jordannak, a tudomány pedig Edisonnak, de szenvedéllyel csinálták, és rengeteg erőfeszítést tettek bele.
  • Nem az én hibám, a körülmények tehetnek róla vagy valaki más.
  • Ha nem vállalok felelősséget, nem tudom kijavítani a hibámat. Hagyd, hogy meghalljam a kritikát, bármilyen fájdalmas is, és a lehető legtöbbet tanuljak belőle.

4. lépés: Cselekedj a fejlődő gondolkodásmód szellemében!

Idővel az a hang válik a sajátoddá, amelyikre hallgatsz. Gyakorold, hogy meghalld mindkét hangot, de amikor cselekvésre kerül a sor, kövesd a fejlődő gondolkodásmód szellemét!

 

Szerző:
Nagy Márta
tanácsadó szakpszichológus
pszicholiget@gmail.com
Szólj hozzá

siker mindset growth mindset carol dweck fixed mindset fejlődő gondolkodásmód rögzült gondolkodásmód