2017. aug 13.

Bocsáss meg!

írta: Pszicholiget
Bocsáss meg!

„A gyűlölet sokkal kimerítőbb. Hiszen megbocsátani csak egyszer kell, haragudni viszont minden áldott nap, reggeltől estig. És mindvégig észben kell tartanod, hogy mi mindent szenvedtél el.” – írja M. L. Stedman, és ezzel össze is foglalja, hogy pszichés jóllétünk miért van szoros összefüggésben a megbocsátás képességével. A helyzet azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű, hiszen rendkívül nehéz elengedni a sérelmeket.

megbocsatas2.jpg

Miért nehéz megbocsátani?

A megbocsátással kapcsolatban számos tévhit él. Sokan a gyengeség jelét látják benne, és inkább azt látják hősnek, aki hosszan tervezi a bosszút, majd elégtételt vesz az őt ért sérelemért, hogy aztán győztesként, mintegy megdicsőülve kerüljön ki a helyzetből. Számos regény és film cselekménye épül erre a sémára, és rendkívül vonzó megélni ezt a fajta elégtételt a főhős történetén keresztül, hiszen az igazságérzetünket ez a forgatókönyv elégíti ki igazán. Kétségtelen, hogy könnyebb elengedni a megbántottságot, ha történik valamiféle kiegyenlítődés vagy jóvátétel, sokszor azonban erre nincs lehetőség, és a negatív érzések hosszú időre, akár egész életünkre bennragadhatnak. Másrészről az említett történetek inkább a bosszú folyamatát domborítják ki, és szinte egyáltalán nem esik szó arról, hogy milyenné válik közben a főhős életminősége és pszichés állapota.

A másik tévhit, hogy a megbocsátással elismerjük a másik tettének jogosságát. Sokan gondolják úgy, hogy amíg haragszanak vagy dühösek a másikra, és ezt éreztetik vele, illetve kifelé is kommunikálják, addig kontrollálják a helyzetet. Ez azonban egy játszmahelyzet, amiből lehetetlen produktív megoldást kihozni, és (ismét) a sértett lesz az elsőszámú kárvallott.

Szintén sokan gondolják úgy, hogy a megbocsátás azt jelenti, hogy elfelejtjük a sérelmet és továbblépünk, mintha semmi sem történt volna, esetleg még a kapcsolatot is fenntartjuk a sérelem okozójával. A valóság azonban az, hogy ezeket az eseteket nem lehet és nem is kell kitörölni, hiszen megtörténtek és az életünk fontos részei. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy múlt időbe tesszük és lezárjuk vagy állandó jelen időben tartjuk és beszövi a mindennapjainkat. A megbocsátás nem más, mint a múlt időbe tevés gesztusa, és ez az, ami elhozza a megkönnyebbülést. Ugyanez a helyzet a kapcsolattal is: elképzelhető, hogy a megbocsátás lehetővé teszi a kapcsolat folytatását, de egyáltalán nem törvényszerű vagy szükséges. Az azonban nagyon fontos, hogy nyugalmat és megbékélést érzünk-e egy-egy találkozáskor, vagy ilyen alkalmakkor mindig felizzik a harag és a sértettség.

Dr. Everett Worthington pszichológus számos könyvet és cikket írt a megbocsátás pszichológiájáról, hatásairól és arról, hogyan lehet segíteni ezt a folyamatot. 1995 nyarán komoly próbatétel elé került: betörtek idős édesanyja házába. Az asszony felébredt, meglepte a betörőt, aki egy feszítővassal agyonverte őt. Az eset után a megbocsátás szakértőjétől semmi sem állt távolabb, mint a megbocsátás: csupán  pusztító indulatot érzett az elkövető iránt. Nehezen tudta elengedni a harag,  érzését. A családi tragédia emléke hosszú ideig élénken élt benne, azonban néhány év elteltével képes volt megélni egyfajta megbékélést. Pontosan emlékszik arra a pillanatra, amikor megbocsátott anyja gyilkosának: A falnak támasztott baseballütőre mutattam és azt mondtam a húgomnak és az öcsémnek, hogy bárcsak itt lenne az anyám gyilkosa. Kiloccsantanám az agyvelejét ezzel az ütővel. Ezután azt kérdeztem magamtól: Kinek sötétebb a szíve? Nekem vagy a gyilkosnak? Ez volt az a pillanat, amikor megbocsátottam neki.

Forrás: Szondy Máté: Hogyan tudnék továbblépni? A bosszú és a megbocsátás pszichológiája

A sérelem a múltban tart

Ahogy fentebb említettem, a megbocsátással tudjuk valóban múlt időbe tenni a velünk történt negatív eseményt, és ezzel enyhülnek a hozzá kapcsolódó érzések. Amíg ez nem történik meg, addig egyre erősebbekké válnak ezek az érzések, ami igen romboló hatással van testi és lelki egészségünkre is. Számos kutatás bizonyítja, hogy a megbocsátatlan sérelmek hatására ugyanolyan változások zajlanak le a szervezetünkben, mintha tartós stresszhatásnak lennénk kitéve. Magasabb a kortizol nevű stresszhormon szintje és megnő a szív-érrendszeri problémák valószínűsége. Pszichés jóllétünknek sem tesz jót ez a helyzet, hiszen akik sérelmet hordoznak, sokkal inkább ki vannak téve a szorongásnak és a depressziónak.  Aki azonban képes megbocsátani, annak kapcsolatai jobbá és teljesebbé válnak, ő maga pedig visszanyerheti testi-lelki egészségét.

megbocsatas.jpeg

A megbocsátás lépései

Vitathatatlan haszna ellenére a megbocsátás egyáltalán nem könnyű: hosszú folyamat, ami komoly belső munkát igényel, sokszor pszichológus segítségére is szükség van. Az első lépés a sérelem felidézése, illetve az ehhez kapcsolódó érzések minél pontosabb megfogalmazása és kimondása. Sokszor már ennek felszabadító hatása van. A második lépésben az elkövető szemszögéből vizsgáljuk meg az eseményeket, és próbáljuk megérteni, hogy mi vezethetett a tettéhez. Ez nem jelenti azt, hogy jogosnak fogadjuk el, amit tett. A motivációk megértése azonban más keretbe helyezi a történteket, így segít enyhíteni a benn ragadt negatív érzéseket. A következő lépés a bosszú előnyeinek és hátrányainak a mérlegelése, ami közelebb visz ahhoz, hogy a sértett elköteleződjön a megbocsátás mellett. Bár jól meghatározható lépései vannak, a megbocsátás nem ilyen lineáris folyamat, ugyanis történhetnek benne elakadások és visszalépések is.

A megbocsátás hét törvénye

Nem egyszerű dolog a megbocsátás mellett dönteni, hiszen számos tévhit akadályoz ebben, és aki úgy dönt, hogy saját testi és lelki egészsége érdekében belevág, annak is komoly belső munkát kell végeznie, mire eljut a célhoz. Thomas G. Plante hét egyszerű törvényben foglalta össze az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, hogy megkönnyítse kliensei dolgát:

  1. A megbocsátás nem egyenlő a felejtéssel. Azok, akik komoly sérelmeket szenvedtek el a múltban, valószínűleg sosem fognak megfeledkezni róla. De nem is kell; inkább tanuljunk belőle, hogy ne éljük át még egyszer.
  2. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy elfogadnánk, ami velünk történt. Ha nem haragszunk a másikra, ezzel önmagában még nem üzenjük neki azt, hogy jóváhagyjuk, amit tett.
  3. A megbocsátás nem egyenlő a gyengeséggel és a naivitással sem. Aki megbocsát, még nem buta vagy bolond, mindössze szeretne nyugodtabban élni.
  4. Megbocsáthatunk úgy is, hogy a másik fél valójában nem fogadja el az ajánlatunkat, ugyanis nem látja be, hogy amit tett, nem volt helyes. De ez nem probléma, hiszen a megbocsátással elsősorban saját magunkkal teszünk jót.
  5. A megbocsátás egy folyamat; nem egyik pillanatról a másikra történik, tehát dolgoznunk kell rajta. Az sem baj, ha nem tűnik el teljesen a harag, mindössze a mértéke csökken.
  6. A megbocsátással növelhetjük egészségünket és szociális kapcsolataink minőségét; hiszen a folyton mérges, elégedetlen és szomorú emberek társaságát senki sem szereti.
  7. A megbocsátás kulcsa a harag elengedése. Ha nem neheztelünk tovább a másikra, hanem továbblépünk, sokkal jobb életminőségre számíthatunk a továbbiakban.

 

Szerző:
Nagy Márta, tanácsadó szakpszichológus
pszicholiget@gmail.com
Szólj hozzá

depresszió stressz szorongás sérelem megbocsátás